Fotografen

Trygve Førde ble født 27. april 1939 i Valnesfjord, Fauske kommune, bodde på Mårnes under krigen og flyttet til Horsdal i 1946. Der vokste han opp på et småbruk sammen med mor, far og 5 søsken.

Trygve tok sine første to fotografier som 11 åring. 4 år senere var han til sjøs i utenriksfart. Der kjøpte han sitt første fotoapparat. Det eksotiske sjølivet gav mange særegne og utfordrende motiver.

I begynnelsen av 60 årene var han medlem i Bodø fotoklubb. Der var det et utviklende miljø og han lærte mye og vant mange konkurranser både lokalt i klubben og nasjonalt i Norsk Selskap for fotografi. Det resulterte i at han fikk tilbud om å bli medisinsk fotograf på Bodø sykehus. Han tok jobben og ble der til 1971. Det ble det lange dager og lærerike år.

Senere gjennom livet har fotograferingen fulgt han både privat og som en del av arbeidet. I 1982 etablerte han sitt firma Prosjekt Foto som han drev til 2015. Han har hatt separatutstilling i Galleri Saltstraumen 1996 og antatt med bilde «Det ømme punkt» på den 53. Nordnorske Kunstutstilling i 1998 og har deltatt i flere andre utstillinger. I mange år fotograferte han reiselivsbilder i Hellas. Bulgaria og Tyrkia. Gjennom årene har hans bilder blitt brukt til bokillustrasjoner, reklame, m.m., men aller mest til dekorasjon privat, offentlig samt i næringsvirksomhet og som gaver i inn- og utland. I begynnelsen var målet å gi god dokumentasjon, men senere viser bildene mer et gjennomarbeidet budskap om skjønnhet og livsglede.

Han flyttet hjem igjen 1995, da var drivkraften å kunne dele med andre den naturen som inspirerte Elias Blix til å skrive sine sarte lengsler og hyllest til sitt fødested; Gildeskål.
Det er lett å bli inspirert og la seg glede av f.eks. «Barndomsminne fra Nordland». Det har han forsøkt med sine kalendere og utstillinger som har blitt varmt mottatt.

Han tror på det Kinesiske ordtaket: Det hjertet ikke ser, er også øye blindt for. Vi Gildeskålværinger har et hjerte for våre omgivelser.

Hva formet Trygve Førde til den han er i dag? Foran alt den godhet han fikk fra mor og senere i 2 ekteskap og noen ganske få kjærester. Fra dem har han tre flotte sønner og mange gode minner.

Siden han ble pensjonist har han hatt æren og gleden av å ha vært til Afternoon Tea hos Kongen på Slottet og mottatt Gildeskål kommunes Omdømmepris og likedan Gildeskål kommunes Kulturpris.
Det er mange forhold han er takknemlig for og som har vært drivkraft for å forme han. Kanskje mest ros, godord og vennskap, samt den økonomiske muligheter som kunder og sponsorer har gitt.

Livet som pensjonist har han nytt som luksus, med en stor utfordring. Det å velge hva han skal bruke friheten til.

Inndyr den 14. Mars 2019

Petter Jørgen Pedersen
Ordfører i Gildeskål